Skip to Content

Sunday, September 27th, 2020

Tennis Da det så sortest ud, fandt Wozniacki et af sine stærkeste år frem

Closed
by December 30, 2017 General

2017 blev et år, hvor Caroline Wozniacki fik bevist, at hun stadig hører til helt oppe blandt de bedste tennisspillere i verden.

Måske var det skæbnen, at det netop var i New Haven, at nedturen skulle nå et nyt niveau. Turneringen, som Caroline Wozniacki havde domineret med fire sejre på stribe fra 2008 til 2011.

På den anden side af nettet stod en lettisk teenager med blod på tanden. Med en sejr i to sæt over den tidligere verdensetter sendte hun den detroniserede dansker helt ned som nummer 74 på verdensranglisten.

Året var 2016, modstanderen Jelena Ostapenko, og sæsonen en, der for alvor skulle teste, hvad tennisspilleren Caroline Wozniacki var gjort af. Skader og svingende form havde plaget hende siden foråret, og nu var hun i frit fald på den verdensrangliste, hun havde toppet ved udgangen af både 2010 og 2011.

Ostapenko og Wozniacki giver hinanden hånden efter lettens sejr, der endte med at sende Wozniacki ned som nummer 74 på verdensranglisten.
Ostapenko og Wozniacki giver hinanden hånden efter lettens sejr, der endte med at sende Wozniacki ned som nummer 74 på verdensranglisten. Foto: Adam Glanzman / Scanpix Denmark

Få kunne forudse det comeback, der spirede kun en uge senere. Ved US Open nåede hun hele vejen til semifinalen, hvor sæsonens store overraskelse, Angelique Kerber, trods alt var for stor en mundfuld.

Det blev startskuddet til et comeback, der blev fulgt helt til dørs i 2017, hvor Wozniacki endte med at vinde karrierens største titel ved sæsonfinalerne på WTA-touren. Med i alt otte finaler og to titler viste hun sig igen som den genstridige korkprop, der trods alverdens dystre forudsigelser nægter at synke til bunds.

– Det har været et fantastisk år og et år, jeg er meget stolt af. Det har været et år, hvor jeg har været i rigtig mange finaler, og i starten var det hårdt at tabe dem. Men så kom jeg igen og vandt den syvende og ottende, og det var rigtig, rigtig fedt. At slutte af i Singapore (sæsonfinalerne, red.) med den største sejr betød rigtig meget, siger Caroline Wozniacki til TV 2 SPORT.

Caroline Wozniacki kysser trofæet efter hun vandt WTA's sæsonfinaler i Singapore.
Caroline Wozniacki kysser trofæet efter hun vandt WTA’s sæsonfinaler i Singapore. Foto: EDGAR SU / Scanpix Denmark

At sejren tilmed var over veteranen Venus Williams, som hun indtil da ikke havde formået at slå, gjorde kun triumfen endnu sødere.

Tidligere på året var der dog ikke meget, der pegede på, at Wozniacki skulle finde storspillet frem og trække sig sejrrigt ud af en af de helt store finaler.

De mange tabte finaler

Frustreret over en skævert af en slagflugtning hamrede Wozniacki ketsjeren to gange ned i nettet, hvorefter hun med bøjet hoved traskede indebrændt tilbage mod baglinjen. Hun havde lige foræret modstanderen Elina Svitolina to muligheder for et servegennembrud i finalen ved Rodgers Cup.

Kampen i Toronto den 13. august skulle ende med at blive det sjette finalenederlag i træk for Wozniacki.

– Jeg siger ikke, det er et kompleks eller en forbandelse, men et eller andet skal der i hvert fald gøres anderledes, udtalte hendes bror, Patrick Wozniacki, som er kommentator for TV 2 SPORT.

Selvom Caroline Wozniacki ikke synes, at hun følte sig presset i forhold til de sportslige resultater, så erkender hun, at situationen var ved at blive tilspidset.

– Jeg tror mere, det var et pres fra medierne, end det var noget andet, fordi for mig var det også selvfølgelig fantastisk at nå så langt i så mange turneringer. Men det var irriterende at blive ved med at blive spurgt: ”Nå, nu tabte du endnu en finale”, eller: “Nå, nu når du endnu en finale, kommer du til at vinde denne her gang?”

– Vinder man én turnering, eller hvis man ikke har vundet en turnering i løbet af året, så bliver du spurgt, hvornår du vinder den næste. Hvis man ikke har nået en finale, så bliver du spurgt om, hvornår du når en finale. Så der vil altid være noget. Det er der, man laver interviewene kortere, og det bliver kortere svar, fordi man har svaret på det en million gange. Det er ikke rigtig noget, man har lyst til at snakke om i længere tid, lyder det fra Caroline Wozniacki, der dog indrømmer, at det var en lettelse, da hun den 24. september kunne løfte trofæet i Tokyo som et fysisk bevis på den imponerende titelstime.

Med de ni sæsoner i træk med mindst én titel er hun blandt de absolut mest konsistente spillere på WTA-touren. Serena Williams er lige nu den aktive spiller med den længste stime af sæsoner med mindst ét trofæ. Den er på 11 sæsoner og altså inden for Wozniackis rækkevidde.

– Den statistik er lidt sjov, synes jeg, og det betyder helt sikkert noget. Der er mange andre statistikker, jeg intet ved om og aldrig har fulgt med i, men det her er en af de statistikker, jeg synes er ret sjov at have med, fortæller hun.

27 singletitler på WTA-touren er det i alt blevet til. Og det medfører en del pokaler, fade og skulpturer som synlige beviser på succeserne. Det er dog ikke de fysiske trofæer, som Wozniacki går mest op i. For mens hun har helt styr på sine turneringssejre, så kniber det lidt mere med at holde styr på trofæerne.

Trofæ nummer 26. i rækken af WTA-titler for Wozniacki var dette fad, som hun tog med hjem fra Tokyo.
Trofæ nummer 26. i rækken af WTA-titler for Wozniacki var dette fad, som hun tog med hjem fra Tokyo. Foto: KAZUHIRO NOGI / Scanpix Denmark

– Jeg ved, at de fleste trofæer er hos mine forældre, og min mor bruger dem stadig til at have blomster i, og så er der nogle af dem, der er lidt forskellige steder. Jeg fandt på et tidspunkt et trofæ bag mit tv, som jeg ikke lige kunne huske, hvordan var landet der, erkender Caroline Wozniacki.

Der er dog stadig et trofæ, som den danske tennisstjerne mangler at kunne sætte blomster i. Og det er et af de allerstørste.

Grand Slam-spøgelset

Kritikere af Caroline Wozniacki peger som regel på det faktum, at hun endnu har til gode at vinde et af de fire monumenter i tenniskalenderen; en Grand Slam-titel. Selvom det er et erklæret mål for 2018-sæsonen, så er Wozniacki meget fokuseret på, at det ikke skal blive den ene titel, hun mangler, der skal ende med at definere hendes karriere. Frem for de 27 titler, hun faktisk har vundet.

I 2014 spillede Wozniacki sin anden Grand Slam-finale i karrieren, men hun kom aldrig i nærheden af at slå Serena Williams (3-6, 3-6).
I 2014 spillede Wozniacki sin anden Grand Slam-finale i karrieren, men hun kom aldrig i nærheden af at slå Serena Williams (3-6, 3-6). Foto: MATTHEW STOCKMAN / Scanpix Denmark

– Jeg har bevist, at jeg kan slå alle spillere, der er på touren, hvis jeg spiller op til mit bedste. Selvfølgelig ville jeg gerne vinde en Grand Slam, men det er ikke noget, hvor jeg tænker, at hvis jeg gjorde det, så ville alt være perfekt. Jeg tror, at som sportsmenneske går man ud til hver turnering med lysten til at vinde, og jeg hader at tabe, siger Wozniacki.

Hun har to gange tidligere stået i finalen af Grand Slam-turneringen US Open. Begge gange har hun tabt, og selvom hun blankt erkender, at nogle nederlag fylder mere i både tid og intensitet end andre, så er det lysten til at vinde, der driver hende videre. Det med at reflektere er hun ikke nået til endnu.

– Når jeg en dag er færdig med min karriere og ser tilbage, så kan jeg sikkert nyde mine resultater og være stolt over det, jeg har opnået. Men indtil da, så tror jeg hele tiden, man er på og vil opnå mere og mere.

Privat lykke har givet ro på banen

Ud over et hav af finaler, en kæmpe titel og en retur til top-3 i verden, så var 2017 året, hvor Caroline Wozniacki blev forlovet med sin kæreste, David Lee.

Den tidligere basketballspiller har, når lejligheden har budt sig, været med på sidelinjen, når danskeren har spillet, og selv mener Wozniacki ikke, at hans vigtighed kan undervurderes, når der gøres status for 2017.

– David har været en rigtig, rigtig stor del af min succes også, for han har bare været så positiv og har et stort gåpåmod. Ligegyldigt om han har haft en god eller dårlig dag, så er han positiv, og alt er godt i verden. Det er den mentalitet, han lever med, siger Caroline Wozniacki.

Det er dog ikke kun mentaliteten, den tidligere NBA-spiller smitter med. Han er også god til at få Wozniacki til at træde lidt ud af de vante omgivelser, når hun er ude til turneringer. For eksempel under sæsonfinalerne i Singapore, hvor han insisterede på at tage ud og spise og ind til byen – i stedet for bare at sidde på et hotelværelse.

– Det gjorde, at det hele var lidt sjovere, siger Wozniacki, der som bekendt storspillede og endte som vinder af turneringen.

Da Caroline Wozniacki havde vundet finalen ved WTA-sæsonfinalerne, var hun da også hurtigt ude ved David Lee på sidelinjen. Og at de er glade for hinanden og har megen gavn af hinanden, kan efterhånden ikke komme bag på nogen, der følger bare en smule med på de sociale medier. Her bliver der ivrigt lagt billeder op af alt fra ferier, træning og gåture til velgørenhedsarrangementer.

Caroline Wozniacki kyssede kæresten David Lee lige efter sejren over Venus Williams ved sæsonfinalerne på WTA-touren.
Caroline Wozniacki kyssede kæresten David Lee lige efter sejren over Venus Williams ved sæsonfinalerne på WTA-touren. Foto: EDGAR SU / Scanpix Denmark

Men selvom de laver meget sammen, så betyder det ikke, at det er alting, de er helt enige om.

– Han plejer at grine af mig, for jeg er ikke et morgenmenneske. For eksempel i morges, hvor vi skulle i fitness klokken kvart i syv om morgenen, der sagde jeg ikke et ord, og han er altid helt vildt frisk. Han er et kæmpe morgenmenneske, og der ved han godt nogle gange, at så kigger jeg bare på ham, og så; nå okay… han skal lige tage det stille og roligt.

– Det griner vi lidt af. Om aftenen, der er jeg helt på, og dér kører det. Der bliver han hurtigt træt, så ja, der er vi lidt forskellige, siger Wozniacki.

Selv håber David Lee på at kunne komme med ud til en del turneringer den kommende sæson. Men ikke som fast rejsepartner. Han skal nemlig starte et nyt forretningsprojekt op i januar. Til de store turneringer skal han dog nok være på plads for at vise sin støtte og opbakning, garanterer han.

Lee stoppede selv sin aktive karriere i november 2017 i en alder af 34 år. Hans karrierestop og forlovelsen med Caroline Wozniacki er dog ikke noget, der får indflydelse på, hvornår hun har tænkt sig at stoppe sin karriere.

– Det har ikke gjort nogen forskel på den måde, at vi er forlovede, eller at vi ikke er.

Men adspurgt direkte, om det er noget, hun har tænkt på, er svaret, som det altid har været:

– Jeg tager det, som det kommer, og ser, hvad der sker.

Hvor længe hun fortsætter, er det nok kun hende selv og de nærmeste, der har en anelse om. Sikkert er det i hvert fald, at 2017 både sportsligt og personligt endte med et bredt smil fra en af Danmarks største sportsstjerner.

Previous
Next