Skip to Content

Top 10: Når der bliver helt stille i filmen

Closed
by January 8, 2018 General

Top 10: Når der bliver helt stille i filmen

’The Last Jedi’ gjorde det – slukkede for lyden midt under en eksplosion. Her er 10 andre film, hvor man brugte stilhed som virkemiddel.

Da den seneste Star Wars-film, ’The Last Jedi’ (2017), havde premiere, var der mange, som blev overraskede over en ellers lille detalje, der varede mindre end 10 sekunder.

I en poetisk sekvens efter knap to timer forsvinder næsten al lyden. Men var der tale om en tilstræbt effekt eller en teknisk fejl?

Biografgængerne var i tvivl, og tvivlen fik enkelte biografer i USA til at hænge plakater op og advare folk om den stilhed, der dog var tilsigtet.

Her får du 10 andre eksempler på tavshed – og i enkelte tilfælde absolut stilhed – som et æstetisk og dramatisk virkemiddel i film.

1) ‘M’ (1931)

Den franske instruktør Robert Bresson har engang sagt, at stilheden først blev en æstetisk mulighed efter tonefilmens gennembrud. Dette oplever man da også i Fritz Langs tidlige lydfilm ’M’ fra 1931. Denne film bruger ledemotiver på en snedig måde, men den bruger også den kortvarige stilhed som en stærk effekt.

Da det går op for moderen, at Elsie er væk, kalder hun ængsteligt på sin datter. Hun kalder hendes navn et par gange, men herefter følger tre indstillinger – alle akkompagneret af en symbolsk tavshed: den tomme stol ved spisebordet, bolden, der triller ensomt i græsset, og ballonen, der hænger forladt i elmasten.

2) ‘Duck Soup’ (1933)

I Marx-brødrenes film ’Duck Soup’ har vi et sjældent eksempel på komisk brug af stilhed. Dette sker i en nu ikonisk spejlsekvens, som Marx-brødrene hentede fra Chaplins stumme komedie ’The Floorwalker’ (1916). Sekvensen viser Harpo, der er klædt ud som Groucho.

Et spejl går i stykker, og de to brødre kommer til at agere som en slags spejlfigurer. Men det, der primært var en visuel gag, ender med at blive sjovere i kraft af det pludselige skift fra voldsom lyd (spejlet, der smadres) til næsten total stilhed.

3) ‘Ikiru’ (1952)

I andre film har tavsheden en mere subjektiv funktion, hvor det relative eller absolutte ophør af lyd illustrerer en forandring i sindstilstanden hos en af filmens karakterer. Et eksempel på dette oplever vi i Akira Kurosawas film ’Ikiru’.

Filmen handler om en bureaukrat ved navn Kanji, hvis liv omkalfatres, da han får konstateret uhelbredelig kræft. I netop den sekvens, som efterfølger Kanjis kræftdiagnose, forsvinder al lyden pludselig og illustrerer således den tomhed, som Kanji føler.

4) ‘Bande à part’ (1964)

Et mere legende eksempel på stilhed finder vi i Jean-Luc Godards film ’Bande à part’. I denne film taler de hippe unge mennesker om at tage en stilhedspause – der er alt for sjældent stille i film – og pludselig forsvinder al lyden. Dér sidder de så og venter i 37 sekunder.

Nej, det er ikke for ingenting, at filmkritikeren Michel Chion har beskrevet Godard som et legende, genstridigt barn: Han afsøger grænserne og gør alt det, han ikke må – herunder at bruge absolut stilhed i en film.

5) ‘2001’ (1968)

Stanley Kubrick er blevet anerkendt for sin visuelle opfindsomhed – de symmetriske kompositioner og det sirlige kameraarbejde – og han er blevet kendt for sin brug af musik. Han har dog også været nyskabende i sin brug af lyd, og en af hans mest mesterlige sekvenser er den, hvor Frank Poole mister ilttilførslen, mens han er ude i rummet.

Da dette sker, skiftes der til absolut stilhed. Igen kan der være tale om en kobling mellem stilhed og død, men måske var der også tale om en mere realistisk skildring af det ydre rum, end vi normalt oplever i science fiction-genren.

6) ‘Apocalypse Now’ (1979)

Previous
Next