Skip to Content

Saturday, August 15th, 2020

Unge skal endnu dybere ud i provinsen efter prisvenlige boliger, hvis man indfører udskudt boligskat

Closed
by January 8, 2018 General

Kristian Weise, direktør i Cevea, leverer en grundig analyse af, hvordan boligmarkedet er den største årsag til ulighed (24.12.). Tak for den.

Men forslaget om avanceskat, som nævnes sidst i interviewet, vil desværre ikke løse problemerne: at have en ejerbolig på det rigtige sted kan gøre én mere rig end et godt betalt job, visse steder er prisen på ejerboliger så høj, at almindelige mennesker ikke kan købe, og visse steder er efterspørgslen på bolig så stor, at priserne på ejerbolig stiger til gavn for (de gamle) ejere, og til ugunst for de unge købere.

En avanceskat, der først betales, når man sælger sin sidste ejendom og ikke køber en ny, vil udskyde skatten i op til 30-40 år – fra man køber den første, til man sælger den sidste bolig.

Det vil ikke give mindre ulighed mellem lejere og ejere, mellem ejere af små boliger og ejere af store boliger og mellem ejere i yderkommuner og ejere i Gentofte/Rudersdal/Østerbro. Tværtimod.

Eftersom der ikke bygges nær så mange ejerboliger, som der efterspørges i de eftertragtede områder, vil priserne stige endnu mere end nu, hvis man ikke skal betale boligskatter hvert år.

De, der ejer boligerne nu, vinder på en udskudt skat, mens lejerne derimod skal tjene endnu flere penge for at kunne låne endnu flere penge til at købe. Enten må de unge finde lejeboliger eller rykke ud, hvor ejerboligerne er billigere, og hvor der ikke findes vellønnede jobs.

Forslaget fra Kristian Weise mangler også en beregning af, hvor meget en avanceskat/exitskat vil indbringe til staten. I dag har vi løbende boligskatter, som indbringer ca. 40 mia. kr. om året, og der er nok mulighed for at få 50 mia. kr. eller mere, hvis politikerne ellers turde sætte niveauet der, hvor priserne på ejerbolig stabiliserer sig.

Uden løbende boligskat vil den enkelte boligejer ikke opnå megen besparelse ved at flytte til en mindre bolig eller til provinsen, så hvorfor skulle enlige i store parcelhuse overhovedet flytte og give plads til nye børnefamilier?

Udskudt skat skaber en ny ulighed – nemlig i antal kvadratmeter bolig og have per indbygger.

En udskudt boligskat vil heller ikke lægge en dæmper på økonomiens op- og nedture. Tværtimod. Hvis vi afskaffer de løbende boligskatter, grundskyld og ejendomsværdiskat, giver vi afkald på en af de automatiske stabilisatorer i finanspolitikken.

Det er politisk uklogt.

  • Kopiér link
Previous
Next