Skip to Content

Vapaakaupasta käänne kohti protektionismia

Closed
by August 29, 2016 General

Saksan sosialidemokraattinen talousministeri Sigmar Gabriel sanoi sen ääneen. Hänen mukaansa vapaakauppaneuvottelut EU:n ja Yhdysvaltain välillä ovat epäonnistuneet.

Jo elokuun 12. päivänä demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton laukaisi vaalikampanjan keskellä melkoisen pommin. Puhuessaan Michiganissa hän uhkasi pysäyttää jokaisen sopimusprosessin, joka vaarantaa amerikkalaisia työpaikkoja ja uhkaa laskea palkkoja.

Clintonin lausunto on vienyt presidentti Barack Obaman tukeman hankkeen jumiin. Suunnitelma siitä, että sopimukseen päästäisiin vielä Obaman kaudella ei enää pidä.

Amerikan presidentinvaaleissa
Clinton on vapaakauppaneuvotteluissa pakkoraossa.

Clintonin vastaehdokas, republikaanien Donald Trump vastustaa jyrkästi sopimusta ja lupaa puolustaa amerikkalaisia työpaikkoja viimeiseen asti.

Clintonin kanssa presidenttiehdokkuudesta kilpaillut Bernie Sanders keräsi suosiota protektionistisilla puheilla ja nyt Clintonin pitäisi saada nämä äänet itselleen.

Yhdysvaltain teollinen, ns. ruostevyöhyke, maan koillisosavaltioista Suurten järvien kautta Keskilännen seuduille on kärsinyt voimakkaasti työpaikkojen menetyksistä, kun amerikkalaisfirmat ovat samaan aikaan investoineet ulkomaille, esimerkiksi Meksikoon.

Demokraatit ovat perinteisesti olleet kauppapolitiikassa protektionistisempia kuin republikaanit. Kuitenkin Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus Nafta solmittiin Bill Clintonin kaudella.

Mielipidetutkimusten mukaan Trump rynnistää nyt vahvasti nimenomaan näillä monilla demokraattien vahvoilla kannatusalueilla, joilta teollisuustyöt ovat kadonneet.

EU:n kanssa käytyjen TTIP-neuvottelujen ohella Clintonin lupaus pysäyttää työpaikkoja ja palkkatasoa vaarantavat sopimukset koskee myös TTP-sopimusta yli Tyynenmeren.

TTP:n piiriin kuuluvat Nafta-partnerien Yhdysvaltain, Kanadan ja Meksikon lisäksi esimerkiksi Peru ja Chile sekä Tyynenmeren takaa Japani, Malesia, Singapore, Vietnam sekä Australia ja Uusi-Seelanti.

Clinton on käytännössä sanoutunut irti Obaman kauppapolitiikasta pärjätäkseen vaaleissa. Lupauksensa hän joutuu lunastamaan, jos voittaa vaalit.

Protektionismin jo unohdettu haamu on näin noussut kummittelemaan USA:n presidentinvaaleissa.

Sigmar Gabrielin arvio tilanteesta taitaa osua oikeaan.

TTIP-hanke ei ole ollut pitkiin aikoihin myötäisessä Euroopassakaan. Erilaisille nouseville nationalistisille voimille se on yksi EU-hankkeista, jotka uhkaavat kansallista päätöksentekoa.

Jopa Ranskan sosialistipresidentti Francois Hollande uhkasi toukokuussa olla hyväksymättä sopimusta sen nykymuodossaan puolustaen erityisesti maataloutta ja kulttuuria USA:n painetta vastaan. Labourjohtaja Jeremy Corbyn Britanniassa vastustaa sopimusta.

Sopimusta vastaan kampanjoivat myös esimerkiksi ympäristönsuojelujärjestöt, jotka pelkäävät amerikkalaisten väljempien normien leviämistä EU-alueelle. Sopimuksen pelätään myös antavan amerikkalaisyrityksille valtit käteen mahdollisissa riitajutuissa kansallisia päätöksiä vastaan.

Perinteisesti vasemmistossa on vastahankaa vapaakauppasopimuksiin nähden, mutta meillä myös opposition Sdp näkee hallituksen tavoin sopimuksessa suuria mahdollisuuksia. Myös ammattiyhdistysliike kannattaa sopimusta.

Ekonomistien selvän enemmistön mukaan vapaakauppa on ehdottomasti Suomen viennin kannalta edullista.

Tuore ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen (kok.) valaa vielä luottamusta sopimukseen, joka on kuitenkin nyt Suomea paljon vahvemmissa käsissä.

Previous
Next