Skip to Content

Tuesday, February 18th, 2020

'Verstappen zorgwekkend goed' motorsport.com

Closed
by December 24, 2017 General

Motorsport.com blikt met een aantal prominenten terug op het Formule 1-jaar 2017. Na Robert Doornbos, Giedo van der Garde en Bas Leinders geeft nu Jan Lammers zijn mening over het afgelopen seizoen.

Heb je een beetje genoten van het afgelopen Formule 1-seizoen?

“Ik kijk er een beetje met gemengde gevoelens op terug. Max had aan het begin van het seizoen een aantal races waarin hij problemen had en die waren natuurlijk niet zo leuk. Vaak was het dan ook nog zo dat de wedstrijden niet heel spannend meer waren nadat hij was uitgevallen. De Grand Prix van Mexico was natuurlijk een mooie race omdat Max hem won, maar voor de neutrale kijker was dat ook niet zo’n boeiende race. Aan de andere kant hebben we bij Max wel een mooie progressie gezien met twee overwinningen en een zesde plek in het kampioenschap. Dat is natuurlijk fantastisch, maar hij had dit jaar nog wel wat meer races kunnen winnen.”

Hoe luidt jouw eindoordeel over het derde Formule 1-seizoen van Max?

“Fantastisch. Zorgwekkend goed zou ik bijna zeggen. De verwachtingen nemen elk jaar toe, maar hij weet daar tot nu toe nog steeds aan te beantwoorden. Het houdt echter een keer op. Meer dan wat hij nu doet, mag je eigenlijk niet van hem verwachten. Daar maak ik mij wel een beetje zorgen over. Op een gegeven moment gaan we toch ook een aantal beperkingen bij Max zien. Dat we hem dingen zien proberen die niet helemaal goed uit de verf komen. Op een paar momenten na heeft hij het tot dusver foutloos gedaan in de Formule 1. Maar volgend jaar zijn de verwachtingen waarschijnlijk opnieuw hoger en zie die dan maar weer eens waar te maken. Daar zal Max een flinke uitdaging aan hebben. Ik hoop dat als het een keer fout mocht gaan, het publiek hem een beetje krediet geeft.”

Zie jij nog puntjes waar Max zich kan verbeteren?

“Nee. Absoluut niet. Maar de enige constante is dat dingen veranderen. Je weet nu al dat het volgend seizoen anders zal zijn. Max krijgt voortdurend te maken met een andere problematiek. Hij zal volgend jaar anders beoordeeld worden en misschien zijn er dan ook andere jongens die schitteren. De vraag is hoe Max daarmee omgaat. Verder gaat het hem financieel ook voor de wind. Geld geeft je enorm veel vrijheden, maar met meer geld wordt het ook moeilijker om de juiste keuzes te maken. Als je een hond te veel riem geeft, dan kan hij er ook verstikt in raken. Zo vinden er constant veranderingen in zijn leven plaats waarmee hij zal leren moeten omgaan. De uitdaging is om de focus die hij nu heeft, vast te houden. We hebben dat mensen als Lewis Hamilton en Fernando Alonso zien doen en ik zie dat Max ook wel doen, maar het gaat niet vanzelf. Hij zit echter in een goede omgeving. Zijn vader en de andere mensen om hem heen zullen hem ongetwijfeld op de rails houden. Maar het zijn wel dingen die ook energie in beslag nemen.”

Wie of wat heeft jou het meest verrast in het afgelopen jaar?

“Sebastian Vettel. Ik vind dat hij zich niet als een kampioen heeft gedragen. Je mag van zo iemand verwachten dat hij de koelte kan bewaren wanneer hij onder druk komt te staan. Het verbaasde me dat Vettel daar niet in slaagde, terwijl hij tijdens interviews toch uitermate verstandig en gebalanceerd overkomt. Hij blijkt dan toch wel een kort lontje te hebben en gemakkelijk tot een foutje te verleiden. Zoals ik het zie, heeft hij het kampioenschap gewoon weggeven. Wat hij in Baku deed, was verbazingwekkend. En in Mexico was hij ook de aggressor. Hij was degene die tegen andere mensen aanreed. In Singapore hetzelfde verhaal. Als hij gewoon zijn lijn had gehouden, dan was er waarschijnlijk niets aan de hand geweest. Maar in plaats daarvan kwam hij met een actie waarmee hij het halve startveld uitroeide. Als je geen goede start hebt, dan moet je je daar zo snel mogelijk bij neerleggen en over de rest van de race posities zien goed te maken. Maar het leek wel alsof Vettel bij de start alleen oog had voor Max. Die drie momenten – in Baku, Mexico en Singapore – vond ik een wereldkampioen onwaardig.”

Het afgelopen jaar werd er weer veel gesproken over een Formule 1-race in Nederland. In het verleden was je redelijk sceptisch over een Nederlandse Grand Prix. Hoe sta je er tegenwoordig in?

“Ik heb natuurlijk de meeste kennis van de situatie in Zandvoort. Ik zie dat het financieel daar mogelijk is. Ik denk dat er voldoende partijen zijn die een investering willen doen om de faciliteiten op niveau te brengen. Het mooie daaraan is dat wanneer dat eenmaal is gebeurd, de nationale autosport daar twintig tot dertig jaar plezier van kan hebben. Er zal ongetwijfeld ook wel een multifunctionele bril worden opgezet wanneer er nieuwe tribunes, een nieuw pitsgebouw en nieuwe hotels worden gebouwd, zodat je ook popconcerten en andere mooie evenementen op het circuit kunt houden. Op die manier kun je de investering die je voor de Formule 1 doet veel breder gebruiken. Op het financiële vlak voorzie ik dus geen problemen in Zandvoort.”

“Wat betreft de aan- en afvoer van het publiek moet het ook wel lukken. Als het 32 graden is, dan liggen er in Zandvoort ook 100.000 mensen op het strand. Assen heeft natuurlijk veel betere aan- en afvoerwegen. Dus als je de weg ernaartoe en de weg terug belangrijker vindt dan het evenement zelf, dan moet je voor het TT Circuit kiezen. Eigenlijk zou Assen het niet eens moeten willen en de Formule 1 gewoon aan Zandvoort moeten gunnen. Een lobby van Assen voor een F1-race is hetzelfde als wanneer Zandvoort zou proberen om de TT binnen te halen. Wat betref het idee om een race op een stratencircuit te houden: ik denk dat logica opnieuw gedefinieerd moet worden. Als je kijkt naar de belastingen die steden heffen op vervuiling, denk ik dat het politiek gezien geen logisch statement is om de Formule 1 door de stad te laten rijden. Dat slaat gewoon helemaal nergens op. Ik snap niet dat volwassen mensen op klaarlichte dag daar openlijk serieus over praten.”

Als het om de kansen van Zandvoort gaat, klink je een stuk positiever dan een jaar of twee geleden.

“Absoluut. Maar er is ook wel het een en ander gebeurd. Prins Bernhard van Oranje is met Circuit Zandvoort aan de slag gegaan, waardoor men er daar veel meer klaar voor is. En Bernie Ecclestone is er niet meer. Toen Ecclestone nog aan het roer van de Formule 1 stond, zag ik het niet gebeuren. Maar met Liberty Media wel. Zij houden van mooie evenementen. Dat publiek op de baan vond Ecclestone alleen maar vervelend. Die mensen moeten eten en naar de wc en veroorzaken alleen maar files. Hij had nog liever spandoeken opgehangen waardoor het net leek alsof er mensen op de tribunes zaten, om het er op televisie maar goed uit te laten zien. Aan die mensen op het circuit verdiende hij ook bijna niets. Dus dat was niet zijn ding. Maar ze zijn nu bezig om echt een familie-evenement van de Formule 1 te maken.”

We hebben dit jaar een nieuwe auto in de Formule 1 gekregen met grotere vleugels en bredere banden. Is de sport er beter op geworden?

“Ik denk dat er simpele manieren zijn om de sport beter te maken. Je moet gewoon een aantal van die regels voor het inhalen en verdedigen weghalen. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat coureurs straks hele bochten overslaan. Maar als iemand over het lijntje gaat om iemand in te halen, dan moet je een ander ook toestaan om over het lijntje te gaan als die aan het verdedigen is. Haal een aantal van die overdreven regels weg en laat ze het maar uitzoeken hoe ze iemand voorbij komen en hoe ze iemand achter zich houden. De wedstrijdleiding beoordeelt wel of een actie door de beugel kan of niet.”

“Mensen roepen steeds dat het niet meer zo spannend is als vroeger, maar vroeger waren al die overdreven regels er ook niet. Ik ben nog van een generatie coureurs dat als je bij iemand achterop kwam en diegene begon je te blokkeren, je dat alleen maar leuk vond, omdat je dan allerlei dingen met de setup moest proberen en schijnbewegingen moest maken om er voorbij komen. Dat maakte de races spannend. Nu hebben ze geprobeerd om de sport spannender te maken door dikkere auto’s te introduceren en zijn ze ook nog aan het kijken of ze die meer herrie kunnen laten maken. Ik vraag me af of het publiek van nu wel zit te wachten op meer lawaai. Waarschijnlijk weet de helft niet eens of we met zes of twaalf cilinders rijden. De meeste mensen weten zelfs niet eens meer wat een verbrandingsmotor is. Als je bij een moderne auto de klep open doet, dan zie je alleen nog maar plastic. Die affiniteit met de techniek, die is er tegenwoordig niet meer.”

Max Verstappen© Red Bull Content Pool
Max Verstappen

Previous
Next