Skip to Content

Monday, September 28th, 2020

Vettel kiillottamaan kruunuaan viimeiseen Malesian kisaan

Closed
by September 28, 2017 General

Heikki Kulta

Sebastian Vettel on F1-historian menestynein kuljettaja Malesian Grand Prix -kisoissa. Saksalainen on voittanut kisan neljästi ja ollut kerran kolmas.

Ensi viikonloppuna F1-autot hyvästelevät Sepangin radan. Vettel ja Ferrari saapuvat paikalle yrittääkseen vielä kirkastaa kilpensä MM-taistossa Singaporen tyrmäysiskun jälkeen.

Singaporessa Ferrarilla olisi ollut mahdollisuus vaikka kaksoisvoittoon, jos alkukiihdytyksen jälkeen kaikki olisi sujunut Maranellon miehistön toivomalla tavalla.

Se muuttui kuitenkin painajaiseksi, kun Max Verstappenin vasemmalta ohittanut Kimi Räikkönen sinkoutui Vettelin Ferrarin kylkeen, ja punaisten autojen törmäys koitui kummankin kohtaloksi.

Jos lohtua pitää kaivaa, niin Vettelin kannalta ainakin positiivista oli, että kovia kokeneen auton moottori on edelleen käyttökelpoinen.

Malesiassa Ferrarin odotetaan tuovan uuden päivitysmoottorin kummallekin kuljettajalleen. Sen myötä Vettel ja Räikkönen ovat sitten käyttäneet koko kauden kiintiönsä.

Täydellisesti Ferrarien takaiskun hyödyntänyt Lewis Hamilton johtaa sarjaa 28 pisteen erolla Vetteliin. Vain hänen keskeytyksensä antaisi taas lisäpontta Ferrarin mestaruustoiveille.

Tällä menolla keskeytykset välttämällä Hamiltoille riittää jo kaksi voittoa lisää kuudesta viime kisasta takaamaan tittelin.

Hamilton keskeytti viime vuoden Malesian GP-kisan 22 sekunnin johtoasemasta moottoririkon vuoksi. Sen jälkeen hän on ajanut 19 kisaa peräkkäin MM-pisteille, joten siinä suhteessa tilastopiru kyllä väijyy häntä väkisinkin.

Mercedekselle Singapore antoi tietyn työrauhan. Tiimillä ei ole tarvetta muuttaa mitään toimintatavoissaan, kun Valtteri Bottas ei suoraan uhkaa tallikaverinsa MM-johtoa.

Mercedeksen ei välttämättä tarvitse rääkätä moottoreitaan liikaa Ferrarille etukäteen paremmin soveltuvilla radoilla, kun Hamiltonin pistejohto on niin vahva.

Tavallaan säilyttämällä nykyisen harmonian, Bottaksella on mahdollisuus keskittyä Vettelin tavoittamiseen kuljettajien MM-sarjassa.

Red Bull jatkaa nousuaan loppukaudella, mutta siinä missä se uhkaa Mercedeksen pistepotteja, se kahmii osansa myös Ferrarilta.

Hamilton oli varautunut huonoon tulokseen Singaporessa jäätyään viidenteen lähtöruutuun. Kisan jälkeen hän oli yhtä hymyä.

Hamilton korosti olevansa tyytyväinen, kun Vettelkin osoitti edes jotain heikkouden merkkejä tämän vuoden MM-taistossa.

– Sebastian on loistava urheilija, ja yksi parhaista kuljettajista ikinä, Hamilton muistutti.

– Viime vuonna tein paljon virheitä, ja tähän kauteen lähdin pitämään huolta, ettei niin käy enää – ja keskittyminen virheiden välttämiseen näyttää toimivan hyvin.

Vettel johti parhaimmillaan sarjaa 25 pisteen Monacon voittonsa jälkeen. Nyt viidessä viimeisessä kisassa Hamilton on kerännyt peräti 30 pistettä enemmän neljän voittonsa myötä.

– Eihän tämä ihanteellinen tilanne ole. Mutta se on, mikä on, ja meidän on vain mentävä eteenpäin. Kun ei ollut enää kisassa mukana Singaporessa, ei päästy näyttämään sitä vauhtia, mikä meillä olisi ollut. Olen kuitenkin varma, että tilaisuuksia sen vauhdin näyttämiseen tulee vielä lisää, Vettel viitoitti kauden ensimmäisen keskeytyksensä jälkeen.

Kaikkiaan kymmenen kuljettajaa on juhlinut voittoa Malesiassa. Vettelin tavoin viidesti palkinnoilla ovat olleet myös Michael Schumacher, Fernando Alonso ja Lewis Hamilton.

Räikköselle Malesia on ollut ikimuistoinen. Siellä tuli uran ensimmäinen GP-voitto 2003 ja toinenkin täysosuma viisi vuotta myöhemmin.

Malesian palkintorohmut (voitto+kakkos-+kolmossija)

5 (4+0+1) Sebastian Vettel

5 (3+1+1) Michael Schumacher ja Fernando Alonso

5 (1+2+2) Lewis Hamilton

4 (1+1+2) Jenson Button

4 (0+1+3) Nico Rosberg

3 (2+0+1) Kimi Räikkönen

3 (0+2+1) Rubens Barrichello

3 (0+1+2) Nick Heidfeld

2 (0+2+0) Juan Pablo Montoya ja Mark Webber

2 (0+1+1) David Coulthard

Previous
Next