Skip to Content

Tuesday, December 10th, 2019

Virtuel mad: Digital slikkepind og elektrisk ske snyder dine sanser

Closed
by November 8, 2016 General

Rækker dit budget (heller) ikke til en 1.900 kroners menu på Noma eksklusive drikkevarer? Så er der måske gode, virtuelle råd at hente i den nærmeste fremtid.

En række forsøg med ’virtuel mad’ har nemlig formået at snyde folk til at kunne smage mad, som slet ikke er der. På National University of Singapore har forskere blandt andet skabt en digital slikkepind, der efterligner forskellige smage og en elektrisk ske, som forstærker den salte, bitre eller sure smag af den mad, som spises fra den.

Læs også: Tag turen til toppen af Mount Everest med VR

Den virtuelle mad er baseret på elektrisk stimulation. Forskerne bruger sølvelektroder til at påvirke dit indtryk af at spise noget, der eksempelvis er salt eller surt. Sammen med små, hurtige ændringer i temperaturen, der styres af en halvleder, snyder det dine smagsreceptorer. Forskellige frekvenser og strømstyrken er afgørende for hvilket smagsindtryk, du får.

Hvad med konsistens?

Smag er vel nok det vigtigste for vores madoplevelse, men konsistens og tekstur er ej heller at forglemme. Og hvordan kommer forskerne så omkring det?

Læs også: Dansk VR-eksperiment gør alle til klassiske musikere

Jo, på University of Tokyo har et hold forskere netop præsenteret et apparat, som ligeledes bruger elektroder til at stimulere dine sanser. Mens smagsreceptorerne påvirkes af elektroder direkte på tungen, placerer forskerne her elektroderne på dine tyggemuskler, og når du tygger (i luft, ja) er elektricitet med til at præge din fornemmelse af en enten hård eller sej konsistens.

Skal den virtuelle mad være hård, stimuleres musklen med høj frekvens. Skal den være sej eller elastisk, sker den elektriske muskelstimulation med en lavere frekvens.

Læs også: Den fjerde digitale revolution: VR kan hacke din hjerne

Projekterne med at skabe både smag og tekstur af virtuel mad er stadig på forsøgsstadiet, og der er formentlig lang vej til at skabe en 15-retters Michelin-oplevelse, men forskerne håber ifølge New Scientist, at deres teknologi i fremtiden kan være med til at gøre livet sjovere for både ældre med tyggebesvær og astronauten, der savner en god kop kaffe i rummet.

Se her hvordan tyggemusklerne kan aktiveres ved hjælp af elektrisk stimulation og snydes til at fornemme tekstur:

Previous
Next