Skip to Content

“Waarom slaagt Europa er maar niet in een 'eigen' Apple, Google, Microsoft of Facebook te realiseren?”

Closed
by April 12, 2016 General

Door: redactie
12/04/16 – 11u34  Bron: ANP/BuzzT
De Zweedse Spotify-oprichter Daniel EK. © afp.

Spotify wordt vaak aangehaald als het grote voorbeeld voor de Europese techindustrie, maar de Zweedse muziekdienst dreigt nu met een vertrek uit Europa.

In een open brief op Medium schrijven oprichters Daniel Ek en Martin Lorentzon dat er drastisch iets moet veranderen wil het bedrijf niet tientallen banen naar de Verenigde Staten verplaatsen.

De frustratie van de twee bestuurders lijkt in eerste instantie vooral gericht op de Zweedse overheid. Stockholm krijg het verwijt dat het nieuwkomers te moeilijk maakt zich fatsoenlijk te kunnen vestigen in Zweden. Er is volgens Ek en Lorentzon een chronisch tekort aan betaalbare huurwoningen en daarmee legt de Scandinavische stad het volgens het duo af tegen bijvoorbeeld New York, Londen en Singapore.

Andere punten van kritiek hebben betrekking op het in hun ogen gebrekkige onderwijs in Zweden en het financiële klimaat in Zweden.
Overigens is het probleem niet beperkt tot Zweden. Volgens de twee entrepreneurs is het vooral een Europees probleem.

Ze vragen zich hardop af waarom Europa, dat meer inwoners heeft dan de Verenigde Staten, er niet in slaagt een ‘eigen’ Apple, Google, Microsoft of Facebook van de grond te krijgen.

Previous
Next