Skip to Content

Zikavirus breidt steeds verder uit: internationale noodtoestand blijft van kracht

Closed
by September 2, 2016 General

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) handhaaft de globale noodtoestand wegens de verdere uitbreiding van zika en nieuwe vragen over het virus. Dat deelde de WHO vrijdag in Genève mee na overleg met virusexperten. Daardoor moeten alle landen blijven optreden tegen de uitbreiding van zika en aan bijkomend onderzoek naar het virus en de daaraan gekoppelde potentiële gevaren meewerken.

De in februari door de WHO uitgeroepen internationale noodtoestand rond zika kan onder andere door het opduiken van het virus in Singapore, Guinee-Bissau en andere landen niet opgeheven worden. Dat verklaarde de voorzitter van de WHO-commissie voor noodsituaties David Heymann, van de London School of Hygiene and Tropical Medicine, in Genève.

Bovendien bestaan er nog te veel lacunes in de kennis over mogelijke gevolgen van infecties met zika en de verschillende overdrachtswegen. Er moet onder andere intensiever onderzoek komen naar de al aangetoonde mogelijkheid van een overdracht door geslachtsverkeer. Ook is het nog steeds niet duidelijk of ook de Afrikaanse virusstreng van zika de als microcefalie omschreven schedelmisvormingen bij kinderen in de baarmoeder veroorzaakt. Tot nog toe is dat enkel bij de Aziatische virusstreng van zika bewezen.

Previous
Next