Skip to Content

Sokeri vähenee Coca-Colasta ja Pepsistä – limujätit suostuivat Singaporen vaatimuksiin

Closed
by August 23, 2017 General

Ranska on kieltänyt koulujen myyntiautomaatit jo vuosia sitten. Chilessä paljon sokeria sisältävät ruokapakkaukset saivat kylkeensä mustan varoitusmerkin viime vuonna.

Nyt Kaakkois-Aasiassa sijaitseva Singapore jatkaa sotaa sokeria vastaan. Singapore on ottanut kohteekseen virvoitusjuomayhtiöt – ja tuloksia on syntynyt.

Seitsemän virvoitusjuomia valmistavaa yhtiötä on allekirjoittanut sopimuksen, jonka myötä ne sitoutuvat poistamaan Singaporen kauppojen hyllyiltä kaikki yli 12 prosenttia sokeria sisältävät juomat vuoteen 2020 mennessä.

Singapore vaati yhtiöitä sitoutumaan sopimukseen osana kaupunkivaltion kampanjaa diabetesta vastaan.

Paikallisten limuyhtiöiden lisäksi suuret virvoitusjuomavalmistajat Coca-Cola ja Pepsi ovat hyväksyneet sokerisopimuksen, kertoo uutistoimisto Reuters.

”Tämän sitoumuksen lisäksi Coca-Cola Singapore sitoutuu vähentämään sokerilla makeutettujen juomien sokeripitoisuuksia 10 prosentilla vuoteen 2020 mennessä”, Coca-Cola kertoi Reutersille sähköpostiviestillä.

Pepsin ja Coca-Colan lisäksi sitoumuksen ovat hyväksyneet Nestlé, F&N Foods, Malaysia Dairy Industries, Pokka and Yeo Hiap Seng.

Jos yritykset noudattavat sopimusta, Singaporen sokerinkulutus voi vähentyä 300 000 kilogrammalla vuodessa, kertoo Singaporen terveysministeriö.

Useat maailman maat harkitsevat jonkinlaista sokerisia tuotteita rokottavaa veroa, kertoi Maailman terveysjärjestö WHO vuonna 2016.

Singapore on yksi ensimmäisistä Aasian maista, jotka ovat ottaneet sokeriset virvoitusjuomat syyniinsä. Filippiineillä on sokerijuomavero, ja samantyyppisiä veroja harkitaan myös Intiassa ja Indonesiassa.

Vaikka Suomessa luovuttiin makeisverosta, on maassa yhä käytössä virvoitusjuomavero. Makeisvero poistui käytöstä tänä vuonna, koska Euroopan komissio arvioi sen vääristävän kilpailua. Sokerisista tuotteista esimerkiksi keksit jäivät sen ulkopuolelle.

WHO on kehottanut kaikkia maita verottamaan sokerisia juomia.

Kun maailman maat välttelevät sokeria, virvoitusjuomayhtiöt yrittävät sopeutua.

Yhtiöt ovat muuttaneet reseptejään tavoitellessaan juomiensa sokeripitoisuuksien vähentämistä ja esitelleet uusia tuotteita, joita ne mainostavat terveellisinä, kertoo Reuters.

Pepsi kertoi heinäkuussa, että yhtiön ”hyvän omatunnon” tuotteet kattavat 45 prosenttia yhtiön myynnistä. Niin sanottuihin hyvän omatunnon tuotteisiin kuuluu esimerkiksi kevytlimsoja ja paahdettuja vihannestikkuja tai lastuja.

Previous
Next