Skip to Content

Friday, February 21st, 2020

Weer zonder zorgen brood eten dankzij deze wetenschapper?

Closed
by March 30, 2016 General

Door:
30/03/16 – 18u30  Bron: The New York Post, AFP
© Thinkstock.

Net als je dacht om brood voorgoed van het menu te schrappen na al die onheilsberichten, komt de wetenschap met iets nieuw aandraven. Paars brood zou de nieuwe en gezonde variant van de witte boterham moeten worden.

Omdat je wit brood snel verteert, zorgt dit voor een grote piek en crash van je bloedsuikerspiegel. Daarom heeft professor in de voedingswetenschap Zhou Weibiao onlangs een alternatief gevonden voor wie zijn dagelijks brood toch niet kan laten. Deze paarse boterham, ontwikkeld aan de nationale universiteit van Singapore, wordt 20 procent trager verteerd dan de witte tegenhanger.

Het wonderingrediënt is anthocyaan, een natuurlijk pigment in pruimen en aubergines. Dankzij de vele antioxidanten zou dit bestanddeel hart- en hersenziekten kunnen voorkomen. Ook zou het beter zijn voor diabetici. Een negatief kantje wel: paars brood bevat evenveel calorieën als de witte variant. “Je neemt evenveel zetmeel en bloem op, de voedingswaarde van het brood neemt dus niet af dankzij de toevoeging van anthocyaan. Maar de energie van het brood komt wel trager vrij in het lichaam, je neemt de calorieën dus gedurende een langere periode op.”

Zhou heeft al met producenten gepraat, maar het is nog niet zeker of we binnenkort paars brood in de winkelrekken zullen vinden.

Previous
Next