Skip to Content

Tuesday, October 22nd, 2019

Huoneen perustaja Evon Söderlund luo parempia kokouksia pienillä jujuilla

Closed
by July 25, 2017 General

Singaporessa helmikuussa avattu kokoushotelli on päässyt jo omilleen. Helsingin Jätkäsaaresta alkanutta konseptia on tarkoitus laajentaa nopeasti muihinkin suuriin kongressikaupunkeihin ympäri maailmaa.

Tapahtumahotelli Huoneen ovat perustaneet Evon Söderlud ja hänen miehensä Jussi Söderlund. Söderlund International -yhtiötä johtava Evon Söderlund on valittu yhdeksi Suomen talouden sankareista.

Yhtiö vuokraa Jätkäsaaressa erikokoisia tiloja tilaisuuksiin. Huoneissa on aina jokin arjesta poikkeava juju tai teema, viinitynnyreistä koko seinän kokoiseen liitutauluun. Näin pyritään muuttamaan perinteistä kokousrutiinia.

Evon Söderlund, 33, kertoo saaneensa perustella yli sadassa sijoittajatapaamisessa uudelleen ja uudelleen, miksi Huone päätti laajentua Jätkäsaaren jälkeen juuri Singaporeen.

Pääsyy on, että Singapore on ollut viisi vuotta peräkkäin maailman tärkein kokousten pitopaikka. Jos idea toimii siellä ja se saadaan sopeutettua Aasiaan, konsepti on helppo laajentaa maailmanlaajuisesti.

Singaporesta puhelimella tavoitettu Söderlund kertoo olevansa otettu valinnasta talouden sankariksi. Hän sanoo epäilleensä koko yrittäjäuransa ajan, onko hän riittävän hyvä johtamaan liiketoimintaansa.

”Kysyn itseltäni vähän väliä, että olenko tämän luottamuksen arvoinen.”

Söderlund arvelee kriittisyytensä juontuvan taustastaan. Hän varttui vanhempiensa hylkäämänä väkivaltaisissa oloissa Malesiassa, kunnes 19-vuotiaana lähti Eurooppaan.

”Kun vanhempanikaan eivät halua minua, on pärjättävä yksin, ajattelin.”

20-vuotiaana Söderlund tuli Britanniasta Suomeen ja alkoi seurustella miehensä kanssa, johon oli tutustunut Kuala Lumpurissa. Sitten tulivat avioliitto, koulutus restonomiksi ja yhteisen yrityksen perustaminen.

”Suomi ei ole kovin ystävällinen maa ulkomaalaiselle”, Evon Söderlund muistelee 13 vuoden takaista aikaa.

”Kahden ensimmäisen vuoden ajan halusin vain palata kotiin. Oli pimeää, kylmää ja puhuin huonoa englantia.”

Suomessa saatu koulutus antoi kuitenkin itsevarmuutta, jota kotikylässä ei ollut.

”Ymmärsin, etten ole tyhmä. Tajusin oman potentiaalini.”

Söderlundin mukaan suomalaisen yhteiskunnan kauneuden ymmärrys ottaa aikansa.

”Naiset ja miehet ovat hyvin tasa-arvoisia. Eikä Suomessa ole korruptiota vaan kilpailu on reilua.”

Söderlund sanoo oppineensa, että lopulta kysymys on kaikessa ihmisten välisten kohtaamisten laadusta. Niin sijoittajien, työntekijöiden kuin asiakkaidenkin kanssa. Hän arvioi suomalaisen matalan hierarkian kumpuavan siitä, että koulutusmahdollisuudet ovat vapaat.

”Se tuottaa turvaa, toisten kunnioitusta ja ymmärrystä.”

Turvallisuudentunne sai Söderlundit keräämään 800 000 euroa riskipääomaa yrityksen perustamiseen. Alussa oli vaikeaa, konkurssikin oli ovella. Lopulta homma alkoi luistaa, ja tulevaisuus näyttää valoisalta. ”On aika maksaa takaisin.”

Söderlund kertoo pääosakkaiden sopineen, että yhtiön kotipaikkana säilyy Suomi. ”Kaikki tulot verotetaan Suomessa.”

Alla olevalla videolla raatilaiset perustelevat Evon Söderlundin valintaa talouden sankariksi.

Evon Söderlund

Raati halusi Söderlundin valinnalla kiinnittää huomiota siihen, miten tärkeää maahanmuuttajien menestys on Suomelle tulevaisuudessa. Yrittäjyys on monelle maahanmuuttajalle luontevin keino elättää itsensä ja kotoutua yhteiskuntaan.

Pia Santavirta, Suomen pääomasijoitusyhdistyksen toimitusjohtaja: Söderlund on antanut uuden merkityksen sisulle – Huikea oman tien rakentaja ja innostava kasvuyrittäjä!

Heidi Schauman, Aktian pääekonomisti: Evon Söderlund, Huoneen perustaja, on loistava ja innostava esimerkki ihmisestä joka vaikeuksien kautta on noussut esimerkiksi.

Mari Pantsar, johtaja, Sitra: Söderlund antaa toivoa ja uskoa muillekin maahanmuuttajille. Malliesimerkki perään antamattomuudesta ja kekseliäisyydestä. Tällaisia sankareita Suomi tarvitsee.

Timo Harakka, kansanedustaja: Suomessa jäävät työt tekemättä ja työpaikat synnyttämättä ilman maahanmuuttajia. Meidän on tehtävä kaikkemme aivotuonnin edistämiseksi.

Tuomas Niskakangas, HS:n politiikan ja talouden toimituksen uutistuottaja: Maahanmuuttajien työllistyminen on Suomen talouden suuria haasteita. Monessa tapauksessa ratkaisu voi olla yrittäjyys ja Söderlund on siihen erinomainen esikuva.

Valintaraatiin kuuluivat Timo Harakka, kansanedustaja; Mari Pantsar, johtaja, Sitra; Pia Santavirta, toimitusjohtaja, Suomen pääomasijoitusyhdistys; Heidi Schauman, pääekonomisti, Aktia; Juhana Vartiainen, kansanedustaja; Tuomas Niskakangas, uutistuottaja, Helsingin Sanomat

Previous
Next